Recenzie Despre Somn Matthew Walker

despre-somn-matthew-walker

Vă luptați cu insomnie sau doriți pur și simplu să vă îmbunătățiți calitatea somnului? Inteligent și informativ, cartea Despre somn Matthew Walker este o lectură care ar trebui să fie pe noptiera fiecărui adult.

Despre somn Matthew Walker

Matthew Walker este un renumit cercetător și profesor de somnologie la Universitatea din Londra.

În lucrările sale, el explorează nu numai beneficiile somnului, ci și riscurile asociate cu privarea de somn. De la conexiunile dintre somn și sănătatea cardiacă până la modul în care somnul REM funcționează ca o „terapie de noapte”, Walker oferă o perspectivă profundă asupra misterelor somnului și a modului în care acesta influențează fiecare aspect al vieții noastre.

Într-o lume în care ritmul alert și stresul sunt omniprezente, înțelegerea și valorificarea somnului pot fi cheia unei vieți mai sănătoase și mai fericite.

Activitatea academică

Matthew Walker este un om de știință cunoscut. El predă la UC Berkeley. Materiile lui sunt neuroștiințe și psihologie. A scris multe lucruri. Peste 100 de articole științifice au venit de la el.

El a fost și pe TV. A apărut la BBC News, NPR’s Science Friday, Nova și 60 Minutes. Cartea lui “Despre somn” este legată de munca lui academică. Această carte este iubită de mulți oameni.

Criticii sunt fericiți cu ea. Ea a primit multe recenzii bune. Cartea vorbește despre mituri legate de somn. Ea arată și legătura dintre somn, gândire, memorie și boli noi.

Fundamentele somnului

Somnul este o necesitate vitală pentru fiecare ființă vie. În timpul somnului, corpul are timp să se vindece și să se refacă. Somnul corespunzător ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic.

Astfel, corpul se poate lupta mai bine cu bolile și infecțiile.

Un alt fapt important este legat de zahărul din sânge. Atunci când dormim suficient, corpul nostru poate regla mai bine echilibrul dintre insulina și glucoza. Acest lucru ne ajută să avem o bună funcție metabolică.

De asemenea, somnul are un rol major în sănătatea inimii noastre. Un somn bun ajută la reducerea tensiunii arteriale. Astfel, inima noastră poate funcționa în condiții optime.

Mituri despre somn

Chiar și în zilele noastre există multe mituri despre somn. Unele dintre ele sunt următoarele:

 1. “Este bine să dormi mai puțin.” Nu este adevărat. Somnul adecvat ajută la refacerea sistemului imunitar.
 2. “Dormitul ziua este o semn de lene.” Greșit din nou. Oamenii au nevoie de odihnă pentru a – și reface energia.
 3. “Somnul poate fi înlocuit cu cafeaua.” Acest lucru nu este corect. Nimic nu poate înlocui un somn bun.
 4. “Timpul de somn nu contează, numai calitatea.” Neadevărat! Atât cantitatea cât și calitatea somnului sunt importante pentru sănătate.
 5. “Visele sunt fără sens.” Nu e adevărat! Visele pot să ne spună multe despre starea noastră de bine.
 6. “Bolile afectează doar cantitatea de somn, nu și calitatea lui.” Greșit! Bolile pot afecta atât cantitatea cât și calitatea somnului.
 7. “Îmbunătățirea somnului nu necesită eforturi majore.” Fals! Poate fi nevoie de schimbarea modului nostru de viață pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Impactul somnului asupra sănătății

Somnul are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Un somn adecvat și de calitate ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos și la lupta împotriva infecțiilor și bolilor.

De asemenea, este esențial pentru reglarea echilibrului între insulină și glucoză în organism, susținând astfel funcția metabolică. Cercetările arată că un somn adecvat poate reduce riscul de boli cardiovasculare, scăzând tensiunea arterială și menținând condiții optime ale inimii.

Matthew Walker, în cartea sa “Despre somn”, oferă o serie de informații importante despre impactul somnului asupra sănătății. Această carte este esențială pentru oricine dorește să trăiască o viață mai sănătoasă și să îmbunătățească calitatea somnului.

Este relevantă nu doar pentru persoanele care suferă de tulburări de somn sau insomnie, ci și pentru studenții care învață biologie, medicină, psihiatrie și psihologie. Cartea lui Walker explică în detaliu conexiunile dintre somn și sănătate, folosind cele mai recente descoperiri științifice.

Citează profesorul de psihologie la Universitatea Harvard, Daniel Gilbert, care laudă cartea “Despre somn” ca o lectură iluminatoare. Aceasta oferă o înțelegere profundă a misterele somnului și prezintă cercetările din neuroștiință și psihologie într-un mod accesibil și captivant.

Cartea lui Walker este o resursă valoroasă pentru oricine dorește să își îmbunătățească sănătatea prin îmbunătățirea calității somnului.

Tehnici de îmbunătățire a somnului

Cartea “Tehnici de îmbunătățire a somnului” scrisă de Matthew Walker oferă sfaturi și strategii practice pentru a obține un somn mai bun. Iată câteva dintre aceste tehnici:

 • Menținerea unui program regulat de somn, inclusiv în weekend – uri.
 • Crearea unui mediu propice pentru somn în dormitor: întuneric total, o temperatură confortabilă și liniște.
 • Evitarea consumului de cafeină, nicotină și alcool înainte de culcare.
 • Reducerea expunerii la ecranele electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare.
 • Adoptarea ritualurilor relaxante înainte de a merge la culcare, cum ar fi lectura unei cărți sau ascultarea unei cărți audio.
 • Exercițiile fizice regulate, însă evitând activitatea intensă cu cel puțin două ore înainte de culcare.

Studii de caz

În cartea sa, Matthew Walker nu doar vorbește despre importanța somnului, ci oferă și o serie de studii de caz pentru a ilustra aceste puncte cheie. Iată câteva exemple:

Studiu de cazConcluzia studiului
Impactul privării de somn asupra performanțelor academiceStudiile realizate au arătat că privarea de somn poate avea un impact semnificativ asupra performanțelor academice ale studenților.
Efectele somnului asupra sănătății mintaleWalker subliniază prin studiile sale că lipsa unui somn adecvat poate contribui la dezvoltarea unor probleme de sănătate mintală, inclusiv stres, anxietate și depresie.
Legătura dintre somn și obezitateRezultatele studiilor indică faptul că lipsa somnului poate duce la creșterea greutății și poate contribui la dezvoltarea obezității.
Impactul somnului asupra imunitățiiMatthew Walker a descoperit că există o legătură directă între calitatea somnului și eficiența sistemului imunitar al organismului.

Provocările moderne

Provocările moderne cu privire la somnul sănătos sunt tot mai prezente în societatea noastră agitată. Stilul de viață aglomerat, tehnologia avansată și presiunea constantă de a fi mereu conectat pot să afecteze calitatea somnului.

Multe persoane petrec timp excesiv pe ecranele telefoanelor mobile sau a tabletelor înainte de culcare, ceea ce poate perturba ritmul circadian și poate duce la dificultăți în adormire.

În plus, orele prelungite de lucru și stresul cotidian pot contribui la apariția tulburărilor de somn, cum ar fi insomnia sau somnolența excesivă în timpul zilei. Pentru a face față acestor provocări moderne, este important să ne asigurăm că avem un program regulat de somn, să creăm un mediu confortabil pentru odihnă și să găsim metode eficiente de relaxare, cum ar fi cititul sau ascultatul unor cărți audio.

Impactul Somnului asupra Sănătății Mentale și Fizice

“Despre Somn” de Matthew Walker este o explorare profundă și științifică a misterelor somnului și a impactului său asupra sănătății și bunăstării noastre.

Walker dezvăluie secretele din spatele somnului REM, legătura dintre somn și boli precum Alzheimer și impactul somnului asupra emoțiilor și performanței noastre zilnice.

Cartea se bazează pe cercetări aprofundate și oferă cititorilor o înțelegere clară a importanței somnului în viața noastră, precum și sfaturi practice pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Întrebări frecvente referitor la ‘Despre somn’ Matthew Walker

1. Cine este Matthew Walker și ce legătură are cu somnul?

Matthew Walker este un cercetător în medicina somnului, cunoscut pentru lucrările sale “Despre somn”. El studiază tulburări de somn cum ar fi insomnie și apnee de somn.

2. Ce înseamnă “despre somn” în cartea lui Matthew Walker?

“Despre somn” este o carte scrisă de Matthew Walker. El vorbește despre importanța somnului adânc, ritmul circadian și cum tulburările de somn pot afecta calitatea vieții.

3. Cum ne poate ajuta cartea lui Matthew Walker?

Cartea lui Matthew Walker ne ajută să înțelegem mai bine somnul. Ea are sfaturi despre cum să tratăm insomnie, cum să ne îmbunătățim ciclurile de somn și cum să avem un somn de calitate.

4. Ce este terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie?

Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie este o formă de terapie care ajută la tratarea insomniei. Este un subiect pe care Matthew Walker îl discută în cartea “Despre somn”.

5. Ce se întâmplă dacă nu dormim suficient?

Lipsa de odihnă și somn poate duce la probleme de sănătate. Asta include somnolență pe timpul zilei, vise ciudate și chiar paralizie în timpul somnului.

Scroll to Top