Lista medicamente permise in alaptare: ghid rapid

Lista medicamente permise in alaptare

Alăptarea este o perioadă specială, dar vine și cu multe întrebări, mai ales când vine vorba de medicamente. “Lista medicamente permise in alaptare” este ghidul tău de încredere, care îți oferă liniștea sufletească de care ai nevoie. Consultă această listă și asigură-te că tu și bebelușul tău sunteți în siguranță.

Lista medicamente permise in alaptare:

Exista o serie de medicamente care sunt considerate sigure pentru a fi luate in timpul alaptarii, inclusiv melatonina despre care am scris aici, asa ca nu vom intra in detaliu.

Aceste medicamente au fost studiate si s-a demonstrat ca nu prezinta riscuri semnificative pentru bebelus.

Este important ca mamele care alapteaza sa consulte intotdeauna un medic inainte de a lua orice medicament, pentru a se asigura ca este sigur pentru bebelus.

Dr. Heidi Szugye, pediatru și specialist în medicina alăptării, afirmă: „Cantitatea de medicament care ajunge de fapt în laptele matern, pentru majoritatea medicamentelor, este de obicei foarte mică.”

Paracetamol

Paracetamolul este un analgezic si antipiretic care este considerat sigur pentru a fi luat in timpul alaptarii. Efectele negative la nou-născuții expuși sunt rare.

Acesta poate fi utilizat pentru a trata durerile de cap, febra si alte simptome minore.

Cu toate acestea, este important ca mama sa urmeze doza recomandata si sa nu depaseasca cantitatea prescrisa.

Ibuprofen

Ibuprofenul este un alt analgezic si antiinflamator care poate fi luat in timpul alaptarii.

Acesta poate fi utilizat pentru a trata durerile musculare, inflamatiile si alte simptome minore.

Este important ca mama sa urmeze doza recomandata si sa nu depaseasca cantitatea prescrisa.

SfatulMedicului.ro – „Doza recomandată pentru o aplicare cutanată pe zona dureroasă este de 2-3 g cremă/gel Ibuprofen MK de 3 până la 4 ori pe zi.”

Antibiotice

Unele antibiotice sunt considerate sigure pentru a fi luate in timpul alaptarii. “Antibioticele sunt una dintre cele mai frecvente medicamente prescrise mamelor și toate trec într-un anumit grad în lapte”, explică Academia Americană de Pediatrie (AAP).

AAP adaugă: “În general, dacă antibioticul ar fi administrat direct unui copil prematur sau unui nou-născut, atunci este sigur pentru mamă să-l ia în timpul alăptării.”

Cu toate acestea, este important ca mama sa consulte intotdeauna un medic inainte de a lua orice antibiotic, deoarece unele pot avea efecte secundare sau pot afecta flora intestinala a bebelusului.

Vitamine si suplimente

Multe vitamine si suplimente sunt considerate sigure pentru a fi luate in timpul alaptarii.

Cu toate acestea, este important ca mama sa consulte intotdeauna un medic inainte de a lua orice vitamina sau supliment, pentru a se asigura ca este sigur pentru bebelus.

Antidepresive

Unele antidepresive sunt considerate sigure pentru a fi luate in timpul alaptarii.

Cu toate acestea, este important ca mama sa consulte intotdeauna un medic inainte de a lua orice antidepresiv, deoarece unele pot trece in laptele matern si pot afecta bebelusul.

Cum sa iei medicamente in siguranta in timpul alaptarii

Pentru a lua medicamente in siguranta in timpul alaptarii, este important sa urmati cateva sfaturi simple:

  • Consultati intotdeauna un medic inainte de a lua orice medicament.
  • Urmati doza recomandata si nu depasiti cantitatea prescrisa.
  • Evitati medicamentele care nu sunt necesare sau care pot fi evitate prin alte metode, cum ar fi terapia fizica sau schimbarea stilului de viata.
  • Monitorizati bebelusul pentru orice reactii adverse sau schimbari in comportament.
  • Daca observati orice reactii adverse sau schimbari in comportamentul bebelusului, opriti imediat administrarea medicamentului si consultati un medic.

Lista medicamente permise in alaptare: un ghid esențial pentru mamele conștiente

În concluzie, alăptarea în timp ce se iau anumite medicamente este posibilă și sigură, atâta timp cât mamele sunt informate corect. Este vital ca mamele care alăptează să cunoască aceste medicamente și să discute cu un medic înainte de a lua orice tratament. Acest lucru le permite să își protejeze sănătatea și să continue să alăpteze, oferindu-i bebelușului lor toate beneficiile laptelui matern.

Lista medicamente permise în alăptare: Întrebări Frecvente

Care sunt medicamentele considerate sigure în timpul alăptării?

Majoritatea medicamentelor sunt considerate sigure pentru mamele care alăptează. Cu toate acestea, este esențial să consultați un medic sau un specialist în lactație înainte de a lua orice medicament. Sursa

Cât din medicament ajunge în laptele matern?

Doar o cantitate foarte mică din aproape toate medicamentele luate de o mamă care alăptează ajunge în laptele matern. În majoritatea cazurilor, mai puțin de 1% ajunge în produsul final. Sursa

Există resurse unde pot verifica siguranța medicamentelor în timpul alăptării?

Da, există mai multe resurse disponibile:

  • LactMed®: O bază de date care indexează medicamente și alte substanțe la care mamele care alăptează pot fi expuse.
  • E-LACTANCIA.ORG: oferă informații veridice și fiabile despre efectele medicamentelor și plantelor în timpul alăptării. Este un ghid excelent care permite verificarea oricărui remediu, medicament și compatibilitatea sa cu laptele matern.

Ce trebuie să știu despre medicamentele over-the-counter în timpul alăptării?

Chiar dacă multe medicamente sunt sigure de utilizat în timpul alăptării, majoritatea vor ajunge în laptele matern într-o anumită măsură și pot afecta chiar și aprovizionarea cu lapte. Este esențial să verificați cu pediatrul înainte de a lua orice tip de medicament, supliment alimentar sau vitamină. Sursa

Scroll to Top